home

Vrijstaande woning en villa projecten
Wat doen wij als architect en alles over budget

Alles start met het ontwerp. Wij komen na gesprekken, onderzoeken en het verzamelen van input met een visie op de opgave, hoe wij het voor ons zien. Dit is geen aaneenschakeling of collage van referenties of wensen, maar we proberen alles samen te laten komen in een ontwerp. Soms met wat varianten. We proberen tijdens het ontwerpen te kijken wat iets zou kunnen zijn, een soort optimaal antwoord op wat eigenijk de vraag van de opgave is.

Daarbij is een belangrijk deel van ons vak het realiseren van wat wij ontwerpen. Hier voor ontwerpen wij het gebouw tot in het detail door. Om te mogen bouwen is er in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen van de omgevingsvergunning en de daarbij horende zaken regelen wij volledig, inclusief het begeleiden van de constructeur, bodemonderzoekers en dergelijken.

Vervolgens moet er een aannemer geselecteerd en aangestuurd worden om het geheel te realiseren. Hiervoor werken we het plan uit tot een Technisch Ontwerp, ver uitgewerkte tekeningen met een Omschrijving of Bestek.

Tot slot maken we werktekeningen (afhankelijk van de schaal van de opdracht) en voeren we de bouwbegeleiding. Hier hebben wij ondertussen veel ervaring in en ook dit zien wij als belangrijk onderdeel om tot de optimale realisatie van het ontwerp en uiteindelijk uw wensen te komen.

woning rieteiland amsterdam
Met onze ontwerpen proberen we slim te zijn met wat iets kost. We hebben iedere opgave weer een zoektocht naar kwaliteit in verhouding tot financiële middelen. Met andere woorden: wij willen graag iets neerzetten wat goed is, wat kwaliteit heeft, wat mooie en fijne ruimtes oplevert, maar wij willen niet dat dit leidt tot eindeloos spenderen van opdrachtgevers.

Soms hebben we opgaven waarbij het budget heel scherp is, daar proberen we dan slim kwaliteit te realiseren. Een normale gezinswoning, een verbouwing van een basisschool, een bedrijfspand, allerlei voorbeelden waarbij er geld is om iets te bouwen, maar met mate. En al zou er meer zijn, wil een opdrachtgever ook niet onbeperkt middelen daarin stoppen.

En ook wanneer we een villa mogen ontwerpen, vinden wij het niet nodig is meer te spenderen en in allerlei details door te slaan. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig, maar door bijvoorbeeld materialen in hun kracht te gebruiken (in plaats van iets tegenovergestelds) kun je volumes realiseren zonder dat dit gelijk extreem duur wordt. Idem in afwerking en aankleding.

Wij proberen elke opgave weer zonder overdadigheid en daarmee extra kosten kwaliteit te realiseren. Het past bij onze ontwerpvisie, en we vinden het eigenlijk leuker wanneer het enigszins normaal en maatschappelijk verantwoord is.
twee onder een kap in lent uitbreiding binnen buiten een houten huis in Monster uitbreiding en verbouwing jaren 30 woning uitbreiding woning amsterdam villa aan het spaarne villa in het groen
Klikt u hier voor een overzicht van diverse andere projecten die wij hebben ontworpen.