home

onderzoek recht op architectuur
Architectuur voor iedereen

nieuws_recht_architectuur
'Recht hebben op' lijkt een te sterke uitdrukking voor architectuur. Maar het is steeds meer aansluitend en relevant aan het worden denken wij. In de basis moet er natuurlijk een recht zijn op een dak boven het hoofd, en een eigen ruimte met goed leefbare condities. En daarmee recht op beschutting tegen neerslag, wind, kou en hitte, een veilige af te sluiten plaats waar iemand zich terug kan trekken met daglicht, voorzieningen als water, riool en warmte. Dit is afgelopen eeuw(en) bereikt en zal door weinig mensen in twijfel worden getrokken als een recht voor mensen.

Recht op architectuur daar en tegen lijkt een luxe, misschien meer een extra? Maar architectuur en vormgeving van zowel buiten als binnen ruimtes is zeer belangrijk voor het welzijn van mensen. Het is de stap van werken en thuiskomen en dan beschut thuis kunnen zitten (de basis) naar een straat of plein met mogelijkheden tot ontmoeting, in een veilige (groene) setting. Het is zorgen dat er na thuiskomst een plek is om tot rust te komen, of waar men zich kan ontplooien, waar contact is met buiten, met licht, en waar voldoende ruimte is om te kunnen bewegen. Dat is ontwerp, dat is architectuur. En wij denken dat we dit ook als een recht moeten (gaan) zien.

Als u ons de afgelopen jaren volgt, of nu naar het nieuws gedeelte van de website gaat, leest u dat wij al langer aangeven dat er architectuur gerealiseerd moet worden. Buiten en binnen ruimtes met kwaliteit. Met een kwaliteitsstandaard die wij te vaak niet (meer) terug zien. Wij schreven 10 jaar geleden al dat wij erg twijfelden aan het weghalen van een welstandscommissie, destijds in Eindhoven. Daartussen schreven we ook op dat blog al vaak over het belang van wat we hierboven omschreven. En recent schreven we over onze twijfels rond de kwaliteit van flexwoningen. Het lijkt niet de goede kant op te ontwikkelen. Woningen worden kleiner, compact is een mode woord voor (te) klein, en veel onder de noemer van een woningtekort (is ook iets waar we al over schreven en wat we sterk willen nuanceren).

Dan moeten we hier zeker nog verder ingaan op goed materiaal duurzaam gebruik, innovatie, het benodigde onderzoek wat daarmee gepaard gaat, meer bouwtechnische kwaliteit realiseren dan de minimale eisen van een bouwbesluit, de vooruitgang die nog geboekt moet gaan worden, de uitdagingen van de komende decennia die nu al meegenomen moeten worden, et cetera. En als we dan het gevoel hebben naar een machine-achtige, kubieke meters realiserende, bouwende industrie toe te bewegen, is het tegen-woord nodig.

Het belang van architectuur, en bovenal, het recht hier op voor iedereen.

Bovenstaande is een schrijven over een thema waar we al lang mee bezig zijn. Hier over volgt later zeker meer over.


klik hier voor onze andere onderzoeken