home

onderzoek uitgelicht scholen
een eigentijdse en frisse uitstraling met een eigen identiteit

architect_school_plattegrond_1
Sinds ons onderzoek naar hergebruik van bestaande schoolgebouwen medio 2014 zijn wij via projecten en onderzoek intensief bezig gebleven met deze opgave. Dit lichten we graag uit aangezien dit zich niet zo laat etaleren in de projecten of onderzoek pagina van een website.

Veel schoolgebouwen zijn decennia oud en voldoen niet meer aan de hedendaagse standaarden voor de ruimtelijke mogelijkheden en het gebruik, maar ook niet aan de eisen voor het binnenklimaat en het verbruik. Sloop en nieuwbouw is dan vaak de gekozen optie, maar er is een alternatief in een op die school afgestemde grondige renovatie.

Een naoorlogse school heeft bijvoorbeeld vaak mooie hoge en grote ruimten met veel ramen en is degelijk gebouwd. Wat wij nastreven is om met een ontwerp, passend bij de huidige en toekomstige wensen van een schoolbestuur, de 'oude' kwaliteiten weer te gaan gebruiken, daar extra ruimte bij te creƫren (die vaak relatief eenvoudig in, aan of op het gebouw te realiseren is) en gelijk te verduurzamen.

De school krijgt een eigentijdse en frisse uitstraling met een eigen identiteit, en voldoet aan de huidige normen. Wij geloven er in dat deze verbouwingen voor bepaalde scholen slimmer en goedkoper kan zijn dan nieuwbouw, toekomstig gebruik daar in meegenomen. Ons streven geldt zeker niet voor ieder schoolgebouw, en soms is nieuwbouw de beste optie, maar veel gebouwen bieden enorm veel mogelijkheden en met een goedkopere en sneller te realiseren ontwerp kunnen er meerdere scholen op korte termijn gemoderniseerd worden waarbij de leerlingen en docenten in een mooi gebouw met gezond binnenklimaat kunnen verblijven.

klik hier voor onze andere onderzoeken