home

Een origineel alternatief voor het standaard Nederlandse rijtjeshuis
Capelle aan den IJssel

architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_1
Voor de nieuwbouw van deze hoekwoning heeft derksen|windt architecten een ontwerp gemaakt waarbij het standaard Nederlandse rijtjeshuis is verworden tot een krachtige aaneenschakeling van steeds veranderende ruimtes. En dat in een zeer fraaie combinatie van robuust en licht materiaalgebruik. Hiermee is een woonhuis ontstaan wat kwaliteiten en ruimtes heeft gekregen die men normaal alleen ziet bij luxe villa’s of musea.

Het woonhuis ligt in een woonwijk in Capelle aan den IJssel, te midden van woningbouw zoals dit zoveel gebouwd is in de tweede helft van de vorige eeuw, en eigenlijk nog steeds gerealiseerd wordt in een variant daar op. Kenmerkende aaneengesloten huizen met twee woonlagen, een zolder onder een schuine pannenkap en een bakstenen gevel.

Het woonhuis is ontworpen vanuit de ervaring van de ruimtes. Deze in vrije hoogte veranderende zones zijn zoveel mogelijk open verbonden. Van leefkeuken naar souterrain en zitkamer, en van entree tot aan zolder. De overgangen tussen zones zijn voelbaar door hoogteverschillen, posities van ramen, zicht naar buiten en veranderend materiaal. Dit heeft geleid tot een woning met verspringende vloeren, gehuld in een robuust gevelmateriaal en dat alles binnen de kenmerkende bouwenvelop.

De gevel is een prachtige gedetailleerde schoon-betonnen gevel. Een steenachtig materiaal was een eis vanuit de gemeente, iets wat normaal gesproken resulteert in baksteen. Maar hier laat het eindresultaat zien dat er meer kan. De (door de architecten reeds lang gekoesterde liefde voor) Japanse en Zwitserse architectuur vormden de inspiratie voor betonnen gevels die een gevoel geven van textuur, van verfijning. Hier is dat ook gelukt, als men bij de woning is wil men de gevel aanraken.

De woning heeft een bodemwarmtewisselaar, geïntegreerde zonnepanelen als dak, en dat allemaal binnen een zeer goed geïsoleerde schil. Het gewicht van de gevel is gecompenseerd door innovatieve houten vloeren. Zo hebben de opdrachtgevers een robuust en onderhoudsvrij huis voor de toekomst, wat ook nog duurzaam is op alle vlakken waar mogelijk.

In de media:
- Featured project op Architizer, Archdaily, Archello, Detail en Rethinking the Future
- Als nieuwsbericht in Nederland: Architectenweb, De Architect, Betonhuis, Architectuur.NL, Bouwwereld en Tektoniek
- Mede door dit project winnaar van 30 Best Architecture Firms in the Netherlands

© René de Wit
klik om terug te gaan naar het projecten overzicht
architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_12 architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_02 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_03 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_04 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_04T architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_05 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_06 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_07 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_08 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_09 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_10 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_11 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_13 architect_architect_rijtjes_woning_betonnen_gevel_14