home

Een markant houten huis
Monster

architect_houten_huis_monster_clt_01.jpg
Vlakbij de Zuid-Hollandse duinen is een bijzondere woning gerealiseerd die bestaat uit een zichtbare structuur van gelamineerde houten kolommen, liggers en vloeren. Deze structuur is ingevuld met een open of dichte vulling; open met op zon en zicht georiënteerde schuifpuien, gesloten met verticale, lariks delen. De houten constructie is binnen en buiten in het zicht, waardoor in het hele huis het ritme van de structuur voelbaar is. Dit alles volgens een tot in de details doorgewerkte maatverhouding, waardoor er zowel binnen als buiten bijzondere en warme ruimtes voor de opdrachtgevers zijn gecreëerd.

De ruimtes in het huis zijn georiënteerd op bepaalde doorkijken naar andere ruimtes of delen van de tuin. Zo is er een voor de opdrachtgevers belangrijke stiltekamer, is er een ritme in de overgangen van entree naar keuken naar woonkamer en hebben alle slaapkamers een eigen connectie met buiten. De zichtbare houten constructie en afwisseling van open en dichte vlakken, inclusief het houten plafond, creëren een rustige en sfeervolle ervaring.

De constructie is geprefabriceerd met gelamineerd hout waardoor de structuur van het huis binnen enkele dagen overeind stond. Het hout, gemaakt van Nederlands lariks, is in meerdere lagen verlijmd waardoor het zeer sterk is. De wanden waartegen de verticale delen in de gevel zijn geplaatst zijn juist van een lichter houtskeletbouw frame, wat ook zeer snel geplaatst kon worden. Hierdoor kon er naast een laag gewicht ook met een minimale wanddikte worden gewerkt, waarmee de kolommen goed zichtbaar zijn gebleven.

In de media:
- De woning omschreven in een uitgebreid artikel in Bouwwereld 01/2022 en Het Hout Blad 04/2022
- Featured project op Architizer, Archdaily, Dwell en Detail
- Als nieuwsbericht in Nederland: Architectenweb, De Architect en Jaaroverzicht 2021: bouwen in hout breidt zich uit
- Genomineerd voor: Building of the year award en mede door dit project winnaar van 30 Best Architecture Firms in the Netherlands

© René de Wit | derksen|windt architecten
klik om terug te gaan naar het projecten overzicht
architect_houten_huis_monster_clt_02 architect_houten_huis_monster_clt_03 architect_houten_huis_monster_clt_04 architect_houten_huis_monster_clt_05 architect_houten_huis_monster_bouw_clt_06 architect_houten_huis_monster_bouw_clt_07 architect_houten_huis_monster_bouw_clt_08 architect_houten_huis_monster_bouw_clt_09 architect_houten_huis_monster_bouw_clt_10 architect_houten_huis_monster_bouw_clt_11 architect_houten_huis_monster_clt_12 architect_houten_huis_monster_clt_13 architect_houten_huis_monster_clt_14 architect_houten_huis_monster_clt_15 architect_houten_huis_monster_clt_16 architect_houten_huis_monster_clt_17 architect_houten_huis_monster_clt_18 architect_houten_huis_monster_clt_19 architect_houten_huis_monster_clt_20 architect_houten_huis_monster_clt_21 architect_houten_huis_monster_clt_22