home

Universiteits gebouw en campus
Delft

De prijsvraag 'Building for Bouwkunde' vroeg om een concept voor het nieuwe Bouwkunde nadat het oude gebouw verwoest was door een brand. Hiervoor stond het voor de ontwerpteams vrij iedere locatie te gebruiken binnen de TU wijk. Aangezien wij gestudeerd hebben aan de TU Delft weten wij helemaal hoe belangrijk de faculteit bouwkunde voor de hele TU wijk is. De activiteiten van de in verhouding grote aantal studenten van deze faculteit geeft de hele campus levendigheid en zorgt voor veel interactie tussen studenten. Daarom zijn wij uitgegaan van de oorspronkelijke locatie van het oude gebouw. Deze locatie is het einde van de nieuwe groene laan voor langzaam verkeer die door de TU wijk loopt en zorgt er daarmee voor dat deze groene verbinding tot leven komt.

In het ontwerp vloeit de groene laan over in Bouwkunde, wat de interactie tussen het gebouwde en de openbare ruimte maximaliseert. Deze route zorgt samen met de andere twee belangrijkste routes naar Bouwkunde dat iedereen samenkomt in twee pleinen in het gebouw (zie de plaatjes 6/7/8). De toegangen voor de faculteit Bouwkunde leiden naar dit verdiepte publieke gedeelte. Hierdoor komt het maaiveld vrij voor de groene beëindiging van de laan en wordt het nieuwe bouwkunde een gebouw dat in goede verhouding in zijn omgeving komt te staan. Naast de vele functies die langs de verdiepte routes liggen rijzen er twee torens op vanuit deze verdiepte ruimtes, één toren met de grote collegezalen en één toren met de lesruimtes en kantoren. Deze duidelijke scheiding is functioneel en voorkomt dat de studenten teveel moeten dwalen. Vanuit de meer openbare functies op de verdiepte begane grond, zullen er twee stromen naar de gebouwen en hun functies zijn.

Klikt u hier om terug te keren naar het projecten overzicht
architect_building_for_bouwkunde_1 architect_building_for_bouwkunde_2 architect_building_for_bouwkunde_4 architect_building_for_bouwkunde_5 architect_building_for_bouwkunde_6 architect_building_for_bouwkunde_7 architect_building_for_bouwkunde_8 architect_building_for_bouwkunde_9 architect_building_for_bouwkunde_10